This document is part of the Martian Time Boneyard. It was originally located at http://listserv.cc.kuleuven.ac.be/cgi-bin/wa?A2=ind0207&L=vvs&T=0&F=&S=&P=32595.
Author: Jozef Pauwels

Skip repetitive navigational links
L-Soft - Home of the LISTSERV mailing list manager LISTSERV(R) 14.4
Skip repetitive navigational links
Previous messageNext messagePrevious in topicNext in topicPrevious by same authorNext by same authorPrevious page (July 2002)Back to main VVS pageJoin or leave VVSReplyPost a new messageSearchProportional fontNon-proportional fontLog in
Date:     Fri, 19 Jul 2002 22:16:09 +0200
Reply-To:   "pauwels .jozef" <[log in to unmask]>
Sender:    "Vereniging voor Sterrenkunde (Belgian Association of Amateur
       Astronomers)" <[log in to unmask]>
From:     "pauwels .jozef" <[log in to unmask]>
Subject:   marskalender
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"

Een stukje uit volgende website: http://www.marssociety.nl/tijd.php Langer jong blijven, eerder met pensioen Een standaard Marsjaar heeft 668 sols, maar vaker nog zijn het er 669; zes van de tien jaren zijn een schrikkeljaar. Aangezien een Marsdag slechts ietsje langer duurt dan op Aarde (zie verderop) duurt een jaar op Mars dus bijna twee keer zo lang als bij ons. Ouder wordt je dus niet zo snel op de Rode Planeet. De midlife-crisis daarentegen komt al rond je twintigste en de pensioengerechtigde leeftijd valt voor de veertig. Het lange jaar stelt de kalender-ontwerper voor het eerste dilemma: in hoeveel maanden verdelen we het jaar? Twaalf maanden, omdat dat aantal ons vertrouwd voorkomt? Of moet de lengte van een maand een beetje hanteerbaar zijn? De kalender van Robert Zubrin (verbeterd door Pete Kokh) doet nog iets heel anders: die heeft twaalf maanden van zeer ongelijke lengte (tussen 46 en 66 dagen) verband houdend met de asymmetrische omloopbaan van Mars. De Rotterdamse kalender kiest voor 24 maanden van 28 dagen, een vertrouwde lengte; ons eigen februari heeft er tenslotte ook zoveel. 24 is een bijzonder getal: het is te verdelen in twee halve jaren, die ongeveer gelijk zijn aan een Aards jaar, maar ook in vier kwartalen, in zes sextalen, in acht octalen, in twaalf bimesters of zelfs in drie trialen. Handig voor wie bijvoorbeeld een tijdschrift uitgeeft dat niet elke maand verschijnt. Maar 24 keer 28 is toch 672, zal de oplettende lezer constateren. Inderdaad, en daarom is iedere zesde maand een dag korter: maand 6, 12, 18 en 24 hebben 27 dagen. De schrikkeldag, die in 6 van de 10 jaren wordt toegevoegd komt aan het eind van de laatste maand; dan kan daar meteen een nationale feestdag van gemaakt worden.


Back to: Top of message | Previous page | Main VVS page

LISTSERV.CC.KULEUVEN.AC.BE CataList email list search Powered by LISTSERV email list manager